За мен…

…да живееш, означава да се движиш и да се радваш. Всички казваме, че ни липсва време за хубавите неща, но в действителност ни липсва енергия, жизненост, сила. Обичам да танцувам, практикувам Тай Чи Чуан, опитвам се да превърна даоизма в начин на живот. От 9 до 6 съм маркетинг специалист.  През цялото време се опитвам да бъда естествен, да няма разлика между мисли, реч и действия. Като всеки друг човек се опитвам да съм здрав, щастлив и да реализирам максимумът, на който съм способен. Понякога успявам, понякога не. В тежките моменти имам чудесна жена до мен, приятели, които да ме подкрепят, семейство и роднини, с които винаги е сложно, но безкрайно много ги обичам. Много хора ме смятат за чудак, защото практикувам някакви ала-бала екзотики. Всички плащаме данък обществено мнение, хубавото е, че всеки се интересува главно от себе си, така че всяко чудо е за три дни. В края на деня остават само важните неща, така че на кой му пука?

 

Не можах да устоя да не направя тоя колаж „его-октопод“. Ако видите някой с таково представяне – не му вярвайте! 😀

Даоизмът е действие, практика, а не философия. Важни са действията, а не какво говориш, искаш да правиш или мислиш, че можеш да направиш. Дао е само един от възможните пътища. За мен е любов от пръв поглед.

На първо място се поставят здравето и дълголетието. Ако те липсват, всичко останало е трудно постижимо, да не кажа невъзможно. За съжаление, никой не ни учи как да поддържаме здравето си, какви са природните закони, които определят дали ще сме здрави и жизнени, или болни и безсилни. Липсва разбиране за това какво изтощава тялото и как да съхраним своята жизненост до дълбока старост.

На второ място лисват ни практически методи, които да ни помогнат за възстановяването и съхранението на здравето. Винаги съм усещал, че има нещо повече от това за минаваш през възрастите, да си недоволен от живота, вечно очакващ нещо, което така и го няма в заложената програма. Затова се захванах да потърся дали има нещо повече. Има много повече! Начинът да открия моето „повече“ е Дао.

Причината даоските методи да не са толкова популярни е, че масово хората искат лесни и бързи резултати, по възможност някой друг да свърши работата. Те да си живеят живота безсъзнателно, да ядат лоша храна, да изтощават тялото си, а някой след това да ги поправи. Дао изисква полагане на усилия, разбиране, воля, дисциплина, съзнание, че няма кой да свърши работата вместо нас. Едва тогава практиките започват да дават резултат. Както всичко останало в живота, трябват целенасочени и последователни усилия.

Красотата е в изтънчеността и простотата на учението. Това е Път, който се следва доброволно, в противен случай липсва най-важната част от него, без която е невъзможно да се върви по него – радостта.

Ако сте радостни, едва тогава няма да ви пука, че много хора ще ви обясняват как щастието е другаде и колко много грешите. Не минава ден, в който да не се намери някой да ми дава акъл. Лесно е човек да поддаде на всеобщата глъчка. Това, че нещо е се приема за нормално, не означава, че е нормално. Годините минават бързо и времето разкрива всяка заблуда. Ако сте здрави и щастливи, какво значение има, че някой, който няма любов се опитва да ви учи как да я откриете? Или някой, който не е здрав, ви говори за младост, жизненост и здраве?

Ние хората сме склонни да оправдаваме своите постъпки, а някои хора, които имат дар слово, се опитват да убеждават околните, за да не са сами в своето нещастие. Най-важният урок за мен е този, че човек трябва да може да застане зад думите си и действията му да ги подкрепят. Защото в края на деня, остава само най-важното и всякакви боклуци, с които пълним живота си, не струват пукната пара.

Запитайте се: „Ако ми остава само минута живот, това ли ще мисля, говоря и правя, което мисля, говоря и правя в момента? Отговорът, който ще получите е най-тъжният, но и най-освобождаващ отговор на света!

Освен в този блог, информация може да намерите в: нашата Facebook група.

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter